Bu girişimler palm yağı üretmek istiyor. Bir laboratuvarda. Palmiye ağaçları olmadan.

Barbie45

New member
Bir avuç startup, beslenmemizdeki en yaygın ama çevreye en çok zarar veren içeriklerden biri olan palm yağını yeniden keşfetmeye çalışıyor.

Hurma yağı, ekmekte, hazır eriştede, Kız İzci kurabiyelerinde, rujda, Nutella'da ve dondurmada bulunur. Dünyanın her yerindeki insanlar bunu her gün yemek pişirmek için kullanıyor. Ancak tüm bu petrolü çıkarmak için, dünya çapında sayısız kilometrelerce yağmur ormanı (ekvator boyunca biyolojik çeşitlilik ve iklim değişikliğiyle mücadele açısından kritik olan bölgeler) kesildi, yakıldı ve palmiye yağı tarlalarına dönüştürüldü. Bunun Endonezya'daki orangutanlar gibi türler için ölümcül sonuçları oldu.

Yeni şirketler laboratuvardaki teknolojilerini gerçek ürünlere taşıyor. Malzeme fermantasyon yoluyla üretiliyor (bira yerine yağ üreten bira fabrikalarını düşünün) ve gıdada kullanım için henüz onaylanmadı. Ama kozmetik gibi şeylerde de ortaya çıkmaya başlıyor.


Bu girişimler zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya. Dünya, geleneksel olarak palmiye ağaçlarının yetiştirilmesiyle üretilen palmiye yağı açısından o kadar zengin ki, satın alınması nispeten ucuz.

Hurma yağı kullanan gıda şirketleri, daha iyisini yapmaya çalıştıklarını ve daha sürdürülebilir tedarik zincirleri oluşturmaya kararlı olduklarını söylüyor. Laboratuarda bir ikame madde üretmek, ormanları temizlemekten ve milyonlarca ağaca bakmaktan daha az emek yoğun olsa da, start-up'ların fiyat ve hacim açısından rekabet edebilmek için devasa üretim tesislerine erişmeleri gerekiyor. Startuplar, şu anda sattıkları ürünlerin daha da pahalı olduğunu söyledi.

Üç şirketin yöneticileriyle konuştum: Yoil'in yapımcısı Xylome'un CEO'su Thomas Kelleher; Palmless yapan (ve yatırımcı olarak Bill Gates'i sayan) C16 Biosciences'ın CEO'su ve kurucu ortağı Shara Ticku; ve İngiltere merkezli Clean Food Group'un kurucu ortağı Chris Chuck.

İşte hafifçe düzenlenmiş cevapları.


Ürününüz nasıl yapılıyor?

ŞARA TİKKU
Tıpkı palmiye yağı gibi görünen ve işlev gören bir yağ yapıyoruz, ancak bunu ağaçlardan değil mayadan yapıyoruz. Biyo-tasarımlı olduğunu düşünüyoruz. Bu doğal. Tıpkı bira veya şarabın laboratuvarda yetiştirildiği gibi, laboratuvarda yetiştirilir.

CHRIS CHUCK Karbonhidrat kaynağı olan gıda atıklarını kolaylıkla işleyip mayaya besleyebiliriz.

TOM KELLEHER Bu maya, onu çok fazla şekerle aşırı beslerseniz yağ biriktirir. Eğer onları aşırı beslersek şişerek neredeyse tamamen yağdan oluşan yuvarlak bir top haline gelecekler.

Sizi şirketinizi kurmaya iten şey neydi?

TİKKU
Yaklaşık 10 yıl önce Singapur'dayken neler olduğunu gördüm. Sumatra'daki orman yangınlarından çıkan duman Singapur'a ulaştı ve havayı zehirli hale getirdi. Daha fazla palm yağı üretebilmek için gezegenimizin görünümünün tamamen değişmesi gerekiyor.


YİYECEK Ormansızlaşmaya ek olarak nüfus da artıyor ve yalnızca gezegene daha fazla insan gelmekle kalmıyor, aynı zamanda Hindistan ve Çin'de daha geniş yelpazede daha besleyici ürünler talep eden büyüyen bir orta sınıfa da sahibiz.

İnsanlar bunu deneyecek mi?

TİKKU
Yağımızın tüm bileşenleri bugün insan beslenmesinde bulunmaktadır. Gıda ve İlaç İdaresi ile onay aşamalarından geçmemiz gerekiyor. Düzenleyici onay, büyük ölçekli tüketim için güvenli olduğu anlamına gelir.

Resmi onayın yanı sıra satışın önündeki diğer engeller nelerdir?

KELLEHER
Fermentör başına en az 100.000 galon ve düzinelerce üretim yapmamız gerekiyor. Dünyada bu yeteneğe sahip sadece sınırlı sayıda şirket var. Üretim ölçeğini yakalayabilen ve halihazırda palm yağı işine aşina olan en az bir şirketle aktif olarak stratejik bir ortaklık arayışındayız.

YİYECEK Çok büyük fabrikalardan bahsediyoruz. Bizim için bira fabrikalarında bulunanlara benzer mevcut sistemleri yenileyebiliriz. Daha sonra hızlı bir şekilde ölçeklendirebilirsiniz.

Teknolojinin başka hangi olası kullanımlarını görüyorsunuz?

KELLEHER
Balık yağları ve shea yağı için bir alternatifimizin olmasını istiyorum ve birlikte çalıştığımız maya platformunu kullanarak bunu yapmanın bir yolu var. Zaten balık yağının yerine geçecek bir ürün geliştiriyoruz.

TİKKU Yağımızın ürünlerini nasıl geliştirebileceğini öğrenmek için gıda üreticileriyle birlikte çalışıyoruz. Mesela alternatif peynirleri daha iyi hale getirebiliriz. Yağımız daha iyi erimesine yardımcı olabilir.

YİYECEK Genel olarak yemeklik yağ sektörünün büyümesini frenleyecek yeni bir teknoloji geliştirmeye çalışıyoruz. Bizimle diğer şirketler arasında farklılıklar var, ancak her açıdan kazanan bir yaklaşım değil. Bu bir şirketten daha büyük. 21. yüzyılın çok büyük bir sorununu çözmeliyiz.