Persekusyon sanrı ne demek ?

Ece

New member
Perseküsyon Sanrısı: Kim Peşimizde, Kim Peşinde?

Hadi itiraf edelim, bazen birine “yoksa seni izliyorlar mı?” demek, oldukça eğlenceli bir konuşma başlatabilir! Ama bu “izleyenler” konusu aslında herkesin içinde gizlice kaybolmuş bir düşünceye, bir hayale dönüşebilir. Bu yazıda, “Perseküsyon Sanrısı” hakkında biraz sohbet edeceğiz ama öyle sıradan bir sohbet değil! Hafif mizah, bolca espri ve biraz da kafa karıştıran düşüncelerle ilerleyelim, ne dersiniz?

Perseküsyon Sanrısı Nedir, Peki?

İsterseniz, bu terimi biraz daha anlaşılır hale getirelim. Perseküsyon sanrısı, aslında bir tür zihin oyunudur. Kişi, çevresindeki herkesin ona zarar vermeye çalıştığına ya da onun peşinden gittiğine inanır. Yani; “Benim peşimden birileri mi geliyor?” sorusunu, değil 3. kez sormak, bir süre sonra hiç kimse bir bakıma ciddi almaz. Çünkü bu sanrıda kişi, sürekli bir tehdit altında olduğunu hisseder.

Çoğu insanın aklına hemen “paranoid” kelimesi gelir, ama işin içinde sadece paranoya yok! Bir yandan kişisel ilişkiler, iş hayatı ve sosyal çevre de etkili olabilir. Örneğin, erkekler genelde çözüm odaklıdır, değil mi? Yani, bu sanrıyı yaşayan biri, hemen bir strateji geliştirebilir: “Benim hakkımda dedikodular mı yapılıyor? Hemen bunu çürütmek için bir plan yapmalıyım!” Erkekler her zaman bir çıkış yolu bulmaya çalışırken, kadınlar ise bu tarz durumlarda daha empatik ve ilişki odaklı yaklaşabilirler: “Acaba biri mi beni kıskanıyor? Birinin benimle ilgili olumsuz düşünceleri mi var?”

Erkekler ve Perseküsyon: Strateji Düşünceleri…

Erkekler, çözüm odaklı düşünürler; bu bir gerçek. Perseküsyon sanrısı baş gösterdiğinde, hemen bir strateji geliştirme yoluna giderler. Mesela bir arkadaşına “Abi, birisi beni izliyor galiba!” dediğinde, arkadaşı ona “Aman, boşver, herkesin bir derdi var” şeklinde cevap verebilir. Ama erkeklerde genellikle bu tür söylemler geçerli değildir. “Beni izleyenlere karşı, hangi taktikleri kullanmalıyım?” gibi bir düşünce başlar.

Erkekler bu noktada ciddi bir strateji planlamaya başlarlar. Belki gizli kameralar mı yerleştirmelidir? Ya da telefonlarında şifreli uygulamalar mı kullanmalıdır? Sürekli bakışları takip etmeli, etrafındaki herkesin bakışlarını incelemeli, yani tabiri caizse bir “devriye” gibi düşünmelidirler. Evet, erkeklerin çözümcü ve stratejik yaklaşımı bazen biraz abartılı olabilir, ama sonuçta bu da bir nevi planlı yaklaşım!

Kadınlar ve Perseküsyon: Duygusal ve İlişki Odaklı Bakış Açısı…

Kadınlar ise genelde duygusal zekalarıyla hareket ederler. Biri onları izliyorsa, hemen birini arayıp “Acaba neden beni izliyorlar?” diye sorabilirler. Hemen bir düşünme sürecine girerler ve “Bu kişi benimle ilgili neler düşünüyor?” sorusu akıllarına gelir. Erkeklerin aksine, bir çıkış yolu aramak yerine, daha çok ilişkisel bir çözüm geliştirme yoluna giderler.

Kadınlar, çevrelerinde bir tehdit olduğunu düşündüklerinde, bunun nedenini anlamaya çalışmak ve başkalarına açılmak gibi bir eğilim gösterirler. Mesela, bir kadın iş yerindeki bir arkadaşına “Sence, gerçekten ben bu projeye layık mıyım?” diye sorar. Bu sorunun ardında yatan düşünce, aslında derinlerde bir güvensizlik ve potansiyel bir “izlenme” hissi olabilir.

Ve tabii, kadınlar için ilişkilerde ve duygusal bağlarda aradıkları güven de oldukça önemlidir. Onlar için birinin onları izlediğini hissetmek, çoğunlukla duygusal bir tehdit oluşturur. Bu yüzden de hemen iletişime geçme ve duygusal destek alma gereksinimi doğar.

Sanrıyı Gerçekten Kim Yarattı?

Ama şunu unutmayalım, perseküsyon sanrısı yalnızca bir zihin oyunudur. Herkesin aslında birilerine peşinden gitme amacı olmayabilir. Bazen yalnızca zihin, biraz fazla yaratıcı olabilir. Bu noktada, bazen evin içinde kaybolmuş olan, ama bulamadığınız o kayıp çorapları bile ‘birisi mi aldı’ diye sorgulamaya başlayabilirsiniz. Bu da aslında perseküsyon sanrısının bir tür günlük yansıması olabilir.

Herkesin kendi iç dünyasında yaşadığı bu düşünceler bazen çok abartılı hale gelir. Ama bakın, belki de izleniyor olmamız gerektiği kadar, bazen de gerçekten çok sıradan şeyler peşimizden geliyordur. Mesela, telefonumuzda son zamanlarda reklamlar bize bir “çanta reklamı” sunuyorsa, belki bu gerçekten de bir tesadüftür. Ama yine de, her reklamın bir tehlike olduğunu düşünen bir kafamız olabilir!

Hadi Forumdaşlar, Yorumlarınızı Alalım!

Peki ya siz? Perseküsyon sanrısı hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizin başınıza geldi mi? Bir gün “Beni izliyorlar” diye düşündüğünüz bir an oldu mu? Hadi, şunu hep birlikte bir tartışalım! Erkekler çözüm odaklı mı yoksa kadınlar duygusal bağ kurmaya mı eğilimli? Kim daha hızlı çözüm üretir? Yorumlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum, bakalım kim daha stratejik, kim daha empatik!