Sinop’tan somon üretimine 17 bin tonluk katkı

varilabi

Member
Sinop’tan somon üretimine 17 bin tonluk katkı
Gerze ilçesi ile Demirciköy açıklarında kurulan tesislerde 2011’dahi başlanan somon üretimi her geçen yıl artarak sürme ediyor.

Kentte 3 1000 tonla başlanan Türk somonu üretimi, 2022 yılında 17 1000 333 tona ulaştı.

Toplam 11 tesiste, mayıs, haziran ve temmuz aylarında üretimi yapılarak Rusya, Japonya ve Avrupa ülkelerine ihraç edilen somondan ülke ekonomisine yerde yıl 54 milyon 453 1000 517 abd katkı sağlandı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem, iklim değişikliği, muhit kirliği ve nüfus artışı gibi etkenlerin insanların proteinli besinlere ulaşımını zorlaştırdığını söyledi.

Ülkelerin içildikten tabiî avcılık sayılmazsa seçenek olarak omurgalılardan üretimleri yaptığına işaret fail Önlem, Türkiye’nin somon yetiştiriciliği noktasında önemli aşamalar kaydettiğini vurguladı.

“Artış sürme ettikçe denizlerdeki avcılık baskısının azalacağını ümit ediyoruz”

Somon üretiminin her geçen yıl artarak sürme etmesinin kent ve ülke ekonomisi açısından sayı kıymetli olduğunu dile getiren Önlem, şöyle sürme etti:

Dünyada içildikten insanların protein ihtiyaçları gün geçtikçe artıyor. Dolasıyla yerde protein ihtiyacını sürekli avcılıktan karşılamak yerine seçenek protein olanakları yaratılıyor. Biz dahi yerde aşamada geçen yıl 6 1000 ton civarında tek üretim yaptık. 2022 yılında yerde üretimimiz 17 1000 333 tona artık. Buradan bile anlıyoruz ki gitgide yerde üretim artacak. Artış sürme ettikçe denizlerdeki avcılık baskısının azalacağını ümit ediyoruz. 2023 yılında ise Sinop olarak Türk somonunda 30 1000 tonun üzerinde tek üretim hedefliyoruz.”

Önlem, Sinop’un Türkiye’nin en sayı somon üreten kenti olmasını hedeflediklerini dahi vurgulayarak, “Sinop olarak bizim böyle tek hedefimiz dahi var. Çünkü bura tabiî liman özelliğine sahip tek kent. Şu zihin 11 işletmemizde üretim sürme ediyor. Umut ediyoruz ki yakın gelecekte Türkiye’dahi Türk somonu üretiminde ilk sırada yer alacağız.” ifadelerini kullandı.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.