Tek kadınlı bir işletme, kabuklu deniz hayvanlarını toplar ve korumaya yardımcı olur

Barbie45

New member
Bu makale, dünya çapında iklim, siyaset ve iş dünyasındaki kadın liderlerin profillerini çizen, Kadın ve Liderlik adlı özel raporumuzun bir parçasıdır.


Ana Shellem, haftanın altı günü sabah 5:30’da kalkar ve günün gelgit ve rüzgar koşullarını kontrol eder. Sonra zihinsel olarak suyun neresinde yabani istiridye, istiridye, istiridye ve taş yengeç arayacağını planlar. Güneş doğarken gitti.

Genellikle bu, 14 metrelik bir katamaran kayığı olan ana çalışma teknelerine atlamak anlamına gelir.

10 restoran müşterisinin tam olarak sipariş ettiği hayvan sayısını toplayana kadar üç ila sekiz saat denizde balık tutuyor. Günün ilerleyen saatlerini ödülünü elden teslim ederek geçiriyor.

32 yaşındaki Shellem, son altı yıldır pazartesiden cumartesiye bu programı takip etti. Wrightsville Beach, NC’de sürdürülebilir bir butik kabuklu deniz ürünleri şirketi olan Shell’em Seafood’un kurucusu ve sahibi olarak, bir balıkçı, satış elemanı ve iş kadınıdır; Teslimat Sürücüsü; ve son olarak muhafazakarlar.


Erkek egemen bir sektörde, Bayan Shellem’in başarısı nadirdir ancak benzersiz değildir.

Tarih boyunca ve tüm dünyada kadınlar, denizden koparılan canlıların avlanmasında, toplanmasında ve değerlendirilmesinde her zaman rol oynamıştır. Daha yakın zamanlarda, Ruanda ve Filipinler’den kadınlar da resif görevlileri olarak hareket ederek ve aşırı avlanma çabalarına karşı çıkarak okyanus sürdürülebilirliğini savundular.


ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi 2020’de “dünya çapında kadınların balıkçılığın sürdürülebilirliğinde kilit bir rol oynadığını” ve ticari balıkçılığa katılımlarının toplam balıkçılık çalışanı sayısına göre arttığını tespit etti.

Yine de rapor, kadınların ticari balıkçılığa genel katılımının “dünyanın farklı yerlerinde yeterince bilinmediğini ve büyük ölçüde tanınmadığını” söylüyor.

Tek kadından oluşan bir operasyon olan Bayan Shellem, katılımını başarılı bir işe dönüştürdü ve Carolina sahilindeki restoran müşterilerine yaklaşık 100.000 $ değerinde taze kabuklu deniz ürünleri sattı. Bazıları haftada 600 ila 2.000 kadar sipariş veriyor, her biri 70 sent ila 1 dolar.


“Teçhizatıma sahibim ve tek çalışan benim, yani tüm karlar benim,” dedi.


Müşterilerinden biri, Wilmington’da popüler bir yer olan Seabird. Sahibi ve şefi Dean Neff, “Menümüzde Ana’nın kabuklu deniz hayvanlarının adını veriyoruz ve müşterilerimiz onları benzersiz lezzetleri için arıyor” dedi.

Seabird, midyelerini güçlü bir bira suyunda veya pırasa, rezene ve acı biberle birlikte soğuk bir escabeche olarak servis eder. Bay Neff, her iki yemeğin de menünün favorileri olduğunu söyledi.

“Okyanusla bağlantısı açık ve burada bir takipçisi var çünkü insanlar onun yaptıklarıyla çok ilgileniyor” dedi.

Raleigh’de lüks bir lokanta olan Poole’s’ta Bayan Shellem’in midyeleri, Dijon hardalı, beyaz şarap, krema ve bitkilerle birlikte bir et suyunda servis edilir. Ve Raleigh, Death & Taxes’deki bir kardeş restoranda istiridyeler acılı tereyağı ve turşu chimichurri ile ızgara yapılır.

Poole’s ve Death & Taxes’in sahibi Ashley Christensen şunları söyledi: “Ana’nın tazeliği inanılmaz. Kabuklu deniz ürünleri özel çünkü aynı gün onları çamurdan kendisi çıkardı. Sunucular hikayelerini anlatmayı, müşteriler de onları dinlemeyi seviyor.”


Bayan Shellem oldukça alışılmadık bir şekilde dükkânına geldi. Eski bir aktris ve model, Disney şovu Bear and the Big Blue House’un turne kadrosuna 12 yaşında katıldı. Sonunda reklamlarda rol aldığı ve fotoğrafçılığa giriştiği New York’a yerleşti. “Tutku değil, faturaları ödemek için konserlerdi” dedi.

Bir fotoğraf çekimi onu Wilmington’ın yaklaşık 10 kilometre doğusundaki Wrightsville Sahili’ne götürdü ve bu yolculuk onun hayatını değiştirecek bir gezi oldu. Kocası Jon Shellem’e atıfta bulunarak “Jon ile tanıştım ve çıkmaya başladık” dedi.

Uzun süredir yerel ve bar ortak sahibi olan Bay Shellem, kendi kullanımı için yabani kabuklu deniz ürünleri toplayarak büyümüştü ve aynısını yapmak için müstakbel eşini gezilere çıkaracaktı. Shellem, “Saatlerce denizde olurduk ve eritilmiş tereyağlı ızgara istiridye veya istiridye ile tepesinde pizzadan oluşan bu ilahi yemeklerin tadını çıkararak eve gelirdik” dedi.

Anoreksiya ve bulimia ile on yıl süren bir savaşın ardından, ilk kez yemek yemenin zevkini keşfetti ve suda bağımsızlık ve yalnızlık buldu.

“Kendimi, arkadaşlarımı ve ailemi beslemek için birkaç saat sonra deniz ürünleri toplamaktan daha tatmin edici bir şey yoktu” dedi. “Balıkçılık işine girerek daha fazla insana ulaşmak istediğimi fark ettim.”

(Dönüşümünün rastlantısallığının, işletme adı olarak benimsediği evli soyadına kadar uzandığını belirtti.)


Bayan Shellem, ticari balıkçılık ruhsatı aldıktan kısa bir süre sonra 2016 yılında Shell’em Seafood’u kurdu. En çok kadın olduğu için onu ciddiye almayan balıkçılar tarafından eleştirildiğini söyledi. Shellem, “Birkaç kişi bana bu işi yapacak kadar güçlü olmadığımı ve zamanımı boşa harcadığımı söyledi” dedi.

Ama sebat etti. Şimdi kocasıyla ev dediği tekneden kaçıyor ve her gün denize açılıyor, daha sonra avını rıhtıma yayıyor ve her müşterinin sipariş ettiği şekilde nakliyeyi yığınlara ayırıyor.

Koruma hedefi ve aşırı avlanmaya karşı duruşu nedeniyle, Bayan Shellem, sipariş edilenden bir miktar bile fazla hasat yapmıyor. Yakaladığı ürünü bizzat teslim eder ve günün sonunda müşteriden müşteriye teslim almasıyla teslim eder.


Zor bir iş, dedi ama buna doyamıyor. “Kuzey Carolina’da Pazar günleri hasat yapmak yasa dışıdır” dedi. “Yoksa denizde olurdum. Onu çok seviyorum.”

Bayan Shellem’in sürdürülebilirliğe olan bağlılığı, sorumlu ve sürdürülebilir balıkçılığı teşvik etmek için çalışan Kuzey Karolina Deniz Balıkçılığı Bölümü’ne Ağustos ayında komiser olarak atanan Vali Roy Cooper’ın dikkatini çekti. Komisyon, endüstrinin eğlence tarafını temsil eden başka bir kadını içeriyor.

Shell’em Seafood, ayak izini genişletmeye hazırlanıyor, ancak Bayan Shellem’in böyle bir hırsı yok.

“Her yere kabuklu deniz ürünleri göndermeye başlarsam, bir kamyonun üzerinde çok uzun süre oturacaklar” dedi. “Mümkün olduğunca sudan yeni çıkmış ve olması gerektiği gibi zevk alamamak ve ilk olarak işime başlamamın nedeni.”

Shivani Vora, New York’ta yaşayan ve genellikle trendler, tasarım, seyahat ve ilginç insanlar hakkında yazan serbest çalışan bir gazetecidir.