Yeni Zelanda’nın gerçek şerbeti Amerikan makyajına kavuşuyor

Barbie45

New member
Yeni Zelanda’da, yazın en büyük ikramlarından biri gerçek şerbettir: bir makinede meyveyle karıştırılan bir kaşık vanilya, tereyağlı kıvamda kabarık, zar zor tatlı bir meyveli turta ile sonuçlanır. Muhtemelen ülkenin meyve bahçelerinden çıkan tatlı, tazeliği ve sadeliği nedeniyle son birkaç on yılda ulusal bir favori haline geldi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, Boston, Portland, Oregon ve Austin, Texas gibi şehirlerde yeni yeni kullanılmaya başlıyor. Ancak bu arada, gösterişsiz ikram tamamen elden geçirildi.

Onu satan çoğu Amerikan mağazasında, gerçek şerbet graham krakerleri ve Oreos ile karıştırılabilir; sıcak şekerleme, karamel veya güderi ile gezdirilir; ve çikolata ve serpintilere batırılmış bir gözleme üzerinde tadını çıkarın. Bazı mağazalar bunun üzerine dondurma veya milkshake yapar. Bazıları, tüm katkı maddelerine rağmen tatlının besleyici faydaları olduğunu söylüyor. (“Neredeyse sağlıklı”, Portland, Oregon’daki Nico’s Real Fruit Ice Cream’deki resmi olmayan slogandır.)


Edgewater, Colorado’da gerçek hayattaki bir dondurma dükkanı olan Happy Cones Co.’yu işleten Yeni Zelandalı Hap Cameron, “Amerikan dondurma deneyimi tam anlamıyla Amerikan” dedi. “Daha büyük, daha fazla seçenek, 20 ila 40 çeşit dondurma.”


Dennis Little, Yeni Zelanda’nın Nelson kentinde gerçek meyve dondurması yapmak için kullanılan bir blender olan Little Jem’i yapıyor. Son birkaç ayda kendisinin, kardeşi ve iş ortağı Chris Little’ın Amerikalılardan gerçek dondurma dükkanı açmaları için yüzlerce talep aldıklarını söyledi. Bazıları Little Jem’e kurabiye koyup koyamayacaklarını soruyor.

Dennis Little, “Yeni Zelanda’da bisküvi veya başka türde lolipop yaparsanız, size gerçeği söylemek gerekirse çok fazla satacaklarını sanmıyorum,” dedi.

Dondurma klasik bir Amerikan şekerlemesi olabilir, ancak pazar araştırma şirketi Euromonitor International’ın 2023 verilerine göre Yeni Zelanda kişi başına ortalama 20,1 litre veya 5,3 galon tüketimde dünya lideridir (Amerika Birleşik Devletleri 13,1 litre, yaklaşık 3,5 galon ile dördüncü sıradadır.)


Brookline, Massachusetts’te gerçek bir meyve dondurma dükkanı olan Far Out Ice Cream’in sahibi August Radbill, Amerikan dondurma kültürünü farklı kılan şeyin “neredeyse hazcı olması” olduğunu söyledi. “Kendimi çok fazla şımartacağım ve sıcak şekerleme ve jöleli büyük bir dondurma külahı alacağım ve hepsini üstüne koyacağım çünkü kalori konusunda endişelenmiyorum.”

Bay Radbill ve iş ortağı Drew Beja 2021’de dükkanı açtığında, menüde sadece iki tat ve dört meyve seçeneği vardı – Bay Beja’nın 2015’te Yeni Zelanda’nın Güney Adası’na yaptığı bir gezide ilk kez gördüğüne benzer. Ancak müşteriler sos istemeye devam etti. “Sonunda pes ettik,” dedi Bay Beja.


Austin’deki Zed’s Real Fruit Ice Cream, çeşitli tatlar ve sosların yanı sıra Berry Butterfingers gibi dondurmalar sunar: çikolata sosu ve butterfinger şekerleri ile tepesinde gerçek çilekli meyve dondurması. Bir şirket sahibi olan Mack Brown, satışların o kadar canlı olduğunu ve ikinci bir mağaza için Austin’de bir yer aradığını söyledi.

Bay Brown, insanları dondurmayı denemeye çeken şeyin genellikle garnitürler olduğunu söyledi. “Amerikalılar, dondurmanın kendisi yerine sos ve çiseleme fikrini seviyor.”


Amerika Birleşik Devletleri birçok donmuş heves gördü: yuvarlanan buz, nitrojen buzu, daldırma noktaları. Son zamanlarda gerçek meyve dondurmasındaki artış kısmen turizmden kaynaklanıyor olabilir; Ülkenin resmi veri ajansı Stats NZ’ye göre, Yeni Zelanda’ya gelen Amerikalı ziyaretçi sayısı Mart 2015’ten Mart 2020’ye kadar yüzde 84 arttı.

Zeds’te bir çarşamba öğleden sonra hevesli müşteriler, kreasyonlarının canlanmasını izlemek için burunlarını pencere camına dayadı. Pembe bir elektrikli matkap, meyve ve dondurmayı birlikte parçaladı ve yumuşak servis benzeri karışım, renkli bir girdapla dışarı döküldü.

6 yaşındaki oğlu Liam Bloch ile waffle keyfi yapan kariyer koçu Kelly Ferraro, “Daha doğal hissettiren şeyleri yapma eğilimindeyim” dedi. “Yani tatlandırıcının meyve olması hoşuma gidiyor.”

Çenesinden damlayan çilekli dondurma ve çikolata sosuyla Liam daha kısa ve öz bir şekilde söyledi: “Çikolata severim.”

Yazılım sektöründe çalışan ve güderi ile ananaslı dondurma siparişi veren Ozan Uy, gerçek meyveli dondurmanın yeniliğinin merak uyandırdığını söyledi. Ama dokuyu çok damlayan buldu.


“En iyi 10 dondurma deneyimim arasında olur mu?” dedi. “Evet demezdim.”

Washington, Port Angeles’taki Welly’s Real Fruit Ice Cream’in sahibi Lillie Phillips de benzer şüphecilikle karşılaştı. Konu dondurma olduğunda birçok Amerikalı gelenekçidir, dedi. Naneli cips ve çikolata istiyorlar – bu yüzden bu tatlarda klasik toplar da sunuyor.


Amerikalı müşteriler, Happy Cones’ın işletmecisi Bay Cameron’a, gerçek meyveli çilekli dondurmasının alıştıkları tatta olmadığından şikayet ettiler – “renkli ve yapay tatlarla dolu bir çilekli dondurma” dedi.

Bay Cameron, Yeni Zelanda’nın Nelson kentinde büyüdü ve yazlarını bir meyve bahçesinde gerçek meyve dondurması servis ederek geçirdi. 2015 yılında açılan Happy Cones’daki hedefi, tatlıyı onlarca süslemeden arındırılmış en saf haliyle kutlamaktı. “Kivi köklerimize gerçekten sadık kalmak istedim” dedi.

Bugün bile soslar sunuyor: karamel sosu, ezilmiş petek ve gökkuşağı serpintileri.

Takip etmek Instagram’da Haberler Cooking, Facebook, Youtube, tik tak Ve Pinterest. Tarif önerileri, yemek pişirme ipuçları ve alışveriş ipuçları ile Haberler Cooking’ten düzenli güncellemeler alın.