Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında dış ticaret ele alındı

varilabi

Member
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında dış ticaret ele alındı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığındaki Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısına, Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Ticaret Bakanı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı katıldı.


Toplantının akabinde yapılan yazılı açıklamada, 2022 yılının bütününe ilişkin genel ağırlıklı bulunulurken, 2023 yılına yönelik tapın ve öngörüler paylaşıldı.


Açıklamada şunlar kaydedildi;


Küresel enerji ve emtia fiyatlarındaki gelişmeler göz önünde bulundurularak ülkemizdeki hariç ticaret gelişmeleri teferruatlı tek şekilde ele alınmıştır. İhracat ve ithalatımızın yapısı ithal girdi kalemleri ve oranları tüm yönleriyle değerlendirilmiş; ihracata yönelik üretim için teşvik politikalarının henüz verimli hale getirilmesi ve ihracatın ithalata bağımlılığının azaltılması noktasında ilgili kurumların yol haritası belirlenmiştir.


Bu bağlamda, yurt içindeki üretim ve ihracat süreçlerimizde kullanılan sıra mallar ile yatırım mallarında yerlileştirme ve millileştirme odaklı uygulanabilecek yeni ve totaliter politikalar üzerinde somut sonuçların alınmasına yönelik atılacak adımlar değerlendirilmiştir. Yüksek teknolojili üretime yönelik teşvikler, yatırım-üretim-ihracat zincirinde yapılabilecek iyileştirmeler üzerinde durulmuştur.


Enerji alanında, hariç bağımlılığın orta-uzun vadede henüz bile azaltılmasına yönelik mevcut çalışmaların yanı sıra yeni teknolojilere dayalı enerji üretim alanları görüşülmüştür.


Tarım alanında ülkemizin koşullarını ve ihtiyaçlarını bile dikkate alarak önümüzdeki dönemde tarımsal üretimimizi artıracak ve gıda sunma güvenliğimizi sürdürülebilir hale getirecek önlem ve politikalar tartışılmıştır. Bu kapsamda; iklim değişikliği, tarımsal sunma güvenliği ve tarımda üretim politikaları beraberce değerlendirilmiştir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.