OK sözünün tarihçesi nedir

delightful

New member
OK sözünün tarihçesi nedirTeknoloji çağında günümüzün bir an olsun bile mesajlaşmadan geçmediği bu vakitte, yazılı ileti kullanmasını artarken, bu süreç yeni sözlerin ortaya çıkmasını sağlıyor.

Günden güne lügatımıza yeni sözler ve kısaltmalar ekleniyor.

Bu sözleri öğrenirken birden fazla vakit kuvvetlik çekebiliriz fakat bir kez öğrenince de kullanmadan edemiyoruz.

Artık evrenselleşmiş olan ve her insanın mesajlaşırken en sık kullandığı sözlerden biri olan “OK” sözünün nasıl ortaya çıktığını biliyor musunuz?

OK bir latife ile ortaya çıktı

Okey sözünün ortaya çıkış tarihi 1830’lu senelera kadar uzanmaktadır.

Şu an hayatımızın her alanında olan bu söz bir latife ile meydana geldi.

OK kısaltması, Boston Morning Post gazetesinde editörlük yapan birinin latifesi ile ortaya çıktı.

Gazete editörlük yapan biri, “Anti-Bell Ringing Society” adında ki makaleyi yazarken metin ortasında, “all correct” yani “hepsi doğru” manasına gelen O.K. kısaltmasını kullanır.


“Ol Korrekt”

Normal kaideler altında kısaltmanın A.C. olması gerekirken, kısaltmanın O.K. olması, o devirlerde söylem benzeşmesinden dolayı ortaya çıkmıştır.

Yani, İngilizce olarak yazılan sözün okunma lisanı ile ortaya çıkmıştır.


OK kulübü kuruldu

sıradan bir söylem latifesi olan O.K., periyodun başkanlık adaylardan biri olan Martin van Buren’ın takma ismi olan Old Kinderhook’un baş harfleri ile birebir olması üzerine taraftarlar O.K. isimli bir kulüp kurdu.

Bu olay üzerine OK seçim kampanyası sloganı oldu. tıpkı vakitte tanınan kültürde süratlice yayılmaya başladı ve beşerler tarafınca kullanıldı.


Telgrafla birlikte yaygınlaştı

Gazetecinin şakasından doğup ardından başkanlık adayı kampanyası ile yaygınlaşan OK kısaltması, telgrafın icadı ile bir daha şekillendi.

Telgraf ile irtibatın başladığı bu süreç içerisinde bildirilerin iletildiğini tabir etmek için O.K., telgraf operatörlerinin kullandığı bir terim haline geldi.


Evrenselleşmiş bir söz haline geldi

Dünya genelinde yaygınlaşmasıyla, adeta lisan bilinme sonlarını aşan kısaltma, toplumlar tarafınca benimsenmiş ve kullanılmaya başlanmıştır.

İnsanların yazışırken daha az vakit harcama ve süratli hayat temposu üzere faktörlerin tesiri ile OK sözüne yazılı ve kelamlı lisanda çoğunlukla yer verilmeye başladı.

Mesajlaşma lisanının kurtarıcı duayeni O.K., onaylama, kabul görme, manaya, hayatımıza işte bu biçiminde girdi.