Piyasa Bülteni: “Çocuklar, Artık bir daha Heyecanlıyız” #Muchachos #Arjantin

amazing

New member
Piyasa Bülteni: “Çocuklar, Artık bir daha Heyecanlıyız” #Muchachos #Arjantin “Arjantin’de doğdum, Diego ülkesi ve Lionel. Çocuklar, artık bir daha heyecanlıyız, üçüncüyü kazanmak istiyorum, dünya şampiyonu olmak istiyorum ve Diego’yu cennetten, Don Diego ve La Tota ile Lionel’ı desteklerken nazaranbiliriz.”

Arjantin, Messi’nin penaltısı ve birinci yarıda Angel Di Maria’nın mükemmel golüyle denetimi büsbütün ele geçirdikten daha sonra tek taraflı galibiyete gerçek ilerliyor üzere görünürken, Mbappe 80 ve 81 dakikalarda sahneye çıkarak maçı uzatmalara götürdü. Messi, Arjantin’i yeniden öne geçirdi fakat Mbappe bir penaltı daha atarak 1966’da İngiltere’den Geoff Hurst’ün akabinde Dünya Kupası finalinde hat-trick yapan ikinci kişi oldu. 3-3 biten maç daha sonrası penatilerde gülen taraf Arjantin oldu. Harika bir final izledik!

Küresel mali piyasalar, geride bıraktığımız hafta başında ABD’de açıklanan ve peş peşe ikinci ayda da beklentilerin altında kalan enflasyon verisi akabinde optimist bir seyir izlese de, çabucak ardından sonuçlanan FED ve ECB toplantılarından çıkan şahin telaffuzların gölgesinde optimist havasını koruyamamıştı. Bilhassa, FED’in terminal rate (en yüksek faiz) oranı olarak üye projeksiyonlarının %5,1’e işaret etmesi (en az 3 sefer daha 25 baz puan faiz artışı) ve ECB’nin enflasyonla gayrette önümüzde uzun bir yol olduğu söylemesi, yıl sonu rallisi olarak alıştığımız Noel Baba rallisini (yılı düzgün bitirme isteğini) âdeta rafa kaldırdı.

Küresel mali piyasalar, FED ve ECB akabinde güçlü geçen haftanın ikinci yarısının son iş gününü de düşüşle tamamladı. ABD borsaları %1 civarında gerilerken, gündemi meşgul eden sert iniş senaryoları ya da resesyon korkusu ile doların piyasa kuru olan DXY haftayı yükselişle tamamladı. Haftanın birinci yarısında soğuma emareleri gösteren ABD enflasyonu ile artan risk iştahına paralel 103,4 düzeyine kadar gerileyerek son 6 ayın tabanını test eden DXY, haftayı 104,7 düzeyinden tamamladı.

Bu bağlamda, haftalar evvel ön plana çıkardığımız 1,0740 düzeyini optimist havanın ağır basması ile Perşemebe günü test eden EURUSD paritesi, Cuma günü 1,0580 düzeyine kadar geriledi. Sterlin cephesinde düşüş daha da sert oldu: GBPUSD paritesi 1,2445 düzeyine kadar yükselmesi akabinde haftayı 1,2140 düzeyinde tamamladı. ‘Risk off’ modunda, doların elinin kuvvetlediği ve gemilerin inançlı limana sığınma isteği göz gerisi edilmemelidir.

Uzun bir müddetdir dünyadan kopuk ve kendi iç dinamikleri ile hareket eden Türk mali piyasaları ise, hafta ortası İstanbul Büyükşehir Belediye Lideri Ekrem İmamoğlu sonucu daha sonrasında volatil bir seyir izlese de, yılın flaş yatırım aracı olan pay senetleri (enflasyon kaçan yatırımcının sığındığı liman) kayıplarını süratle telafi etmeyi başardı. Bu ortada not düşmek gerekir ki, İçişleri Bakanı Soylu, İmamoğlu davasına ait olarak İstinaf ve Yargıtay sonucu onaylarsa, benim nazaranvden alma hakkım yok lakin (İmamoğlu’nu) nazaranvinden düşürebilirim dedi.

Yatay seyreden USDTRY kuruna paralel Borsa İstanbul dolar bazında bedel kazanmaya devam ederken, Cuma günü gündeme yeni bir bahis daha meşgul etmeye başladı. İktisat ile ilgili bakanlık nazaranvlerinde bulunan eski bakan Mehmet Şimşek, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tıpkı karede samimi bir biçimde birlikte görülmesi bir epeyce soru işaretlerini de birlikteinde getirdi!

USDTRY kurunun yatay, paritelerin ise sert gerilmesi ile TL sepet bazında kayıplarını bir nebze de olsun telafi ederken (EURTRY 20 düzeyini aşması arkasında 19,70 düzeyine geriledi), geride bıraktığınız haftanın birinci yarısında 1,824 dolar düzeyini test eden altının ons fiyatına paralel gram altın TL bazında 1,084 düzeyini nazaranrek rekor kırmıştı. Haftanın ikinci yarısında bozulan risk iştahı ile ons altının dolar karşısında yavaşça de olsa gerilemesi ile gram altın 1,074 TL düzeyine geri çekildi. Risk iştahına daha yüksek korelasyon sergileyen gümüşün ons fiyatı, 24 dolar düzeyini aşması akabinde olumsuz haya paralel 23 dolar düzeyinin tabanlarına kadar gerileme kaydetse de, kıymetli bir teknik düzey olarak gördüğümüz 22 dolar düzeyinin üzerinde kuvvetli kalmaya devam etmesini bekliyoruz. Değerli madenlere yönelik tonumuz 2023 yılı için olumlu tarafta kalmaya devam ediyor.

Türkiye cephesinde Cuma günü TCMB tarafınca açıklanan konut fiyat endeksi Ekim ayında bundan evvelki aya bakılırsa %5,4 artış kaydederken, yıllık bazda ‘nominal’ değişim %188,2 oldu. Enflasyondan arındırılmış bir biçimde bakarsak, TÜFE bazlı ‘reel’ değişim %55,36 ; ÜFE bazlı ise çok sonlu ve %11,84 düzeyinde gerçekleşti. Türkiye genelinde ünite TL metre kare fiyatı medyan bazda TL16,563 düzeyine ulaşırken, İstanbul’da 120m2 büyüklüğünde bir meskenin fiyatı TL 3,2 mio düzeyine yükseldi!

Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında hava pek de keyifli değil. Çin’in ticari itimat endeksi Ocak 2013’ten bu yana en düşük düzey gerilemesi ve pandemi denetim tedbirlerinin kademeli bir biçimde kaldırılmasının akabinde bir daha artan olaylar ve teyide muhtaç olsa da artan can kayıpları moralleri bozdu. Risk iştahının bu sabah Asya kaynaklı haberlerle bozulması akabinde gösterge endeks Tokyo borsası son 6 haftanın en düşük düzeyine geriledi. Öte yandan, covid kaynaklı can kayıplarının teyit edilmeye başlanması, risk iştahını daha da olumsuz etkileyebileceğini düşünüyoruz.

Çin cephesinde artan olay sayılar keyifleri kaçırırken, petrol fiyatları, Çin’in bir daha açılmasından kaynaklanan optimistlik ve petrol talebindeki toparlanmanın global resesyon kaygılarına ağır basmasıyla, bundan evvelki seansta varil başına 2 dolardan fazla düşmesinin akabinde haftanın birinci iş gününde kaybettiği yerini geri kazandı. Brent cinsi petrolün varil fiyatı bir daha 80 dolar düzeyine yükseldi. Teknik mânâda aşağıda 77 dolar düzeyine dikkat etmek gerekiyor.

Yılın artık son süreç haftasına giriyoruz. Noel tatili öncesinde haftanın gündemi ise çok yavaşça. İçeride, hafta ortası, herhangi bir siyaset sonucu alınmasını beklemediğimiz TCMB olağan PPK toplantısı; dışarıda ise ABD’de konut bilgileri, tüketici itimadı ve FED’in favori enflasyon göstergesi PCE takip edilebilir. Yarın, Japonya’da para siyaseti kararları kıymet arz edebilir.

iktisatbank.com