Reid Hoffman, AI’nın erdemlerini övüyor

Barbie45

New member
Milyarder girişimci ve girişim kapitalisti Reid Hoffman, yapay zeka konusunda endişeli – ancak manşetlere çıkan kıyamet günü nedenleri için değil. Bunun yerine, kıyamet günü manşetlerinin fazla olumsuz olmasından korkuyor.

Bu nedenle Bay Hoffman, son aylarda yapay zekanın yararlarını öne sürmek için agresif bir düşünce liderliği stratejisi uyguladı. Bunu blog gönderilerinde, TV röportajlarında ve ocak başı sohbetlerinde yaptı. Dünyanın her yerindeki hükümet yetkilileriyle görüştü. Üç podcast’e ve bir YouTube kanalına ev sahipliği yapıyor. Ve Mart ayında, yapay zeka aracı GPT-4 ile birlikte yazdığı Impromptu adlı bir kitap yayınladı.

Tüm bunlar, teknolojiyi çevreleyen ilk korku ve yutturmaca patlamasının tutarlı bir tartışmaya dönüştüğü zamana hazırlık olarak yapay zeka hakkındaki kamuoyunun arazi gaspının bir parçası. Partiler seçilir, tüzükler teklif edilir ve teknik yardımlar siyasallaştırılır. Şu anda, Bay Hoffman gibi endüstri liderleri, kamuoyunun endişeleri yalnızca artıyor gibi görünse de, tartışmanın şartlarını kendi lehlerine çevirmeye çalışıyorlar.

“Pozitif davula gerçekten yüksek sesle vurdum ve bunu çok bilinçli olarak yapıyorum” dedi.

Hızlı tempolu endüstrinin pek çok yönüyle Bay Hoffman kadar iç içe geçmiş çok az kişi vardır. 55 yaşındaki, tamamen yapay zekaya odaklanan Microsoft dahil olmak üzere on bir teknoloji şirketinin ve sekiz kar amacı gütmeyen kuruluşun yönetim kurullarında yer alıyor. Risk sermayesi şirketi Greylock Partners, en az 37 AI şirketini destekledi. En tanınmış AI başlangıcı olan OpenAI’nin ilk yatırımcılarından biriydi ve yakın zamanda yönetim kurulundan istifa etti. Ayrıca, en az 225 milyon dolar toplayan bir yapay zeka sohbet robotu girişimi olan Inflection AI’nin kurulmasına da yardımcı oldu.


Ve sonra “insanlığı canlandırmak” ya da insanların hayatlarını iyileştirmelerine yardımcı olmak gibi daha soyut bir amacı var, bu kavramı samimi ve gerçekçi bir şekilde aktarıyor. Bay Hoffman, AI’nın bu misyon için kritik olduğuna inanıyor ve sağlık hizmetleri gibi alanları dönüştürme potansiyeline dair örneklere atıfta bulunuyor – “herkese bir tıp asistanı vermek”; ve eğitim – “herkese bir öğretmen verin.”

“Burada düşünmemiz gereken sorumluluğun bir parçası da bu” dedi.

Bay Hoffman, birçoğu aynı zamanda son internet patlamasına öncülük eden, yapay zeka hamlesine öncülük eden, bağlantılı teknoloji liderlerinden oluşan küçük bir grup arasında yer alıyor. Diğerlerinin yanı sıra Elon Musk ve Peter Thiel’in de dahil olduğu eski PayPal yöneticilerinin “PayPal Mafyası”nın bir üyesidir. Son ikisi, Google’ın satın aldığı bir AI girişimi olan DeepMind’ı destekledi ve üçü de OpenAI’nin ilk destekçileriydi. Başlangıç kuluçka merkezi Y Combinator’ın kurucusu Jessica Livingston da OpenAI’ye para yatırdı; OpenAI CEO’su Sam Altman, daha önce Y Combinator’ın Başkanıydı.


Bay Musk şimdi kendi yapay zeka şirketi X.AI’yi kurdu. Başlangıç yatırımlarını izleyen PitchBook’a göre, Bay Thiel’in girişim şirketi Founders Fund, OpenAI dahil 70’ten fazla yapay zeka şirketini destekledi. Bay Altman, OpenAI’yi çalıştırmanın yanı sıra birkaç AI girişimine yatırım yaptı ve bu da kendi başlangıç fonu aracılığıyla yedi AI girişimine yatırım yaptı. Ve son Y Combinator girişimleri, son grubun neredeyse iki katı olan yapay zekaya odaklanan 78 kişiyi içeriyordu.

Teknoloji liderleri, yapay zekanın riskleri ve fırsatları konusunda hemfikir değiller ve fikir pazarında görüşlerini destekleme konusunda seslerini yükselttiler.


Bay Musk, geçtiğimiz günlerde Bill Maher şovunda ve New York Demokrat Senatörü Chuck Schumer ile yaptığı bir toplantıda yapay zekanın tehlikeleri konusunda uyarıda bulundu. Bay Hoffman, teknolojinin potansiyelini Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Ticaret Bakanı Gina Raimondo ve Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg’e özetledi. Bay Altman, geçen hafta Kongre önünde verdiği bir ifadede “kullandığımız araçların yararlarının risklerinden çok daha fazla olduğunu” söyledi.

Bay Hoffman’a göre, yapay zekanın insanlık için oluşturduğu varoluşsal tehlike hakkındaki uyarılar, teknolojinin olanaklarını abartıyor. Ve yapay zekanın neden olduğu diğer potansiyel sorunların – iş kayıpları, demokrasinin yok edilmesi, ekonominin bozulması – bariz bir çözümü olduğuna inanıyor: daha fazla teknoloji.

Çözümler, geçmişe demir atarak değil, gelecekte yaşar” dedi.

Bu, son on yılda sosyal medyadaki yanlış bilgilendirme ve otonom araçların karıştığı kazalar da dahil olmak üzere teknolojinin zararlı etkilerini gören bir halk için zor bir görev. Columbia Business School’da profesör olan Oded Netzer, bu kez risklerin daha da büyük olduğunu söyledi.

Netzer, teknoloji şirketlerinin yapay zeka ile nasıl başa çıktığı hakkında “Bu sadece risklerle ilgili değil, aynı zamanda ne kadar hızlı geliştikleri ile de ilgili.” Dedi. “Sektörün kendi kendini düzenleyeceğini umabileceğimizi veya buna güvenebileceğimizi sanmıyorum.”

Bay Hoffman’ın yapay zeka yanlısı kampanyasının, kırıldığı yerde güveni artırmayı amaçladığını söyledi. Bu, bazı bölgelerde hasar olmayacağı anlamına gelmiyor” dedi. “Soru şu ki, öğrenip çok daha iyi bir duruma gelebilir miyiz?”


Bay Hoffman, 1980’lerin sonlarında Stanford Üniversitesi’nde sembolik sistemler üzerine çalıştığından beri bu soru üzerine kafa yoruyor. Orada, Mart ayındaki bir YouTube videosunda yapay zekanın “Promethean anımızı” nasıl kolaylaştıracağını tasavvur etti. “Bu yeni şeyleri yaratabilir ve onlarla seyahat edebiliriz.”

2002’de PayPal’da çalıştıktan ve profesyonel sosyal ağ LinkedIn’in kurucu ortaklarından sonra Bay Hoffman, tümü yapay zeka teknolojisini ulaşıma uygulamaya odaklanan Nauto, Nuro ve Aurora Innovation gibi girişimlere yatırım yapmaya başladı. Ayrıca DeepMind’de bir AI etik komitesine katıldı.

DeepMind’in kurucu ortağı Mustafa Süleyman, Bay Hoffman’ın diğer risk sermayedarlarından ayrıldığını, ana motivasyonunun dünyada iyilik yapmak olduğunu söyledi.

“Nasıl insanlığın hizmetinde olabiliriz? Başından beri bu soruyu soruyor” dedi Süleyman Bey.


Süleyman Bey en son girişimi Inflection AI üzerinde çalışmaya başladığında, Bay Hoffman’ın stratejik tavsiyesini o kadar faydalı buldu ki, şirketin kurulmasına yardım etmesini istedi. Greylock geçen yıl start-up’a yatırım yaptı.


Bay Hoffman, OpenAI’nin ilk günlerinde de yer aldı. Kaliforniya, San Jose’deki bir İtalyan restoranında, misyonu en güçlü yapay zekanın “tüm insanlığa fayda sağlamasını” sağlamak olan şirketin başlangıçlarını tartışmak için 2015 yılında Bay Musk ve Bay Altman ile bir araya geldi.

Birkaç yıl sonra, OpenAI kurumsal ortaklıkları düşünürken Bay Hoffman, Bay Altman’ı LinkedIn’in 2016’da satın aldığı Microsoft ile görüşmeye teşvik ettiğini söyledi.

Altman, başlangıçta hissedarlarına öncelik verme görevi olan bir dev olan Microsoft’un OpenAI’nin misyonunu ve olağandışı kâr sınırlaması yapısını ciddiye almayabileceğinden endişe duyduğunu söyledi. Bay Altman, herhangi bir büyük, karmaşık anlaşmada, “herkes soruyor: Bunun gerçekten nasıl çalışması gerekiyor?”

Bay Hoffman işleri düzeltmeye yardım etti. OpenAI yönetim kurulu üyesi, Microsoft yönetim kurulu üyesi ve kendisi olarak mecazi “şapkalar” takarken Bay Altman ile çeşitli endişeler hakkında konuştu.


“Hangi şapkadan bahsettiğin konusunda gerçekten net olmalısın” Bay Hoffman dedi ki.


Bay Altman, Bay Hoffman’ın OpenAI’nin “Microsoft’u modellemesine ve kalplerine yakın olan şeyleri, nelerde iyi olduklarını, nelerde kötü olduklarını ve onlara bize benzeyen şeyleri düşünmesine” yardımcı olduğunu söyledi.

2019’da OpenAI ve Microsoft, bugün onlara liderlik pozisyonu veren 1 milyar dolarlık bir anlaşma yaptı. (Çıkar çatışmasını önlemek için, Bay Hoffman müzakerelere dahil olmadı ve anlaşmayı onaylamak için her iki organda da çekimser kaldı.)

Bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce, Bay Hoffman, OpenAI’nin GPT-3 dil modelinde kaydettiği ilerlemeyi görünce, başka bir Promethean anı yaşadı. Greylock’un yeni yatırımları ve mevcut startup’larının yanı sıra podcast’i, kitabı ve hükümet yetkilileriyle yaptığı tartışmalar da dahil olmak üzere üzerinde çalıştığı hemen hemen her şeyde anında bir yapay zeka anahtarını çevirdi.

“Temel olarak, ‘Eğer öyle değilse, o zaman toplum için kesinlikle kritik olan bir şey olsa iyi olur’ gibiydi” dedi.

OpenAI, Kasım ayında oldukça heyecan yaratan bir sohbet robotu olan ChatGPT’yi piyasaya sürdü. Bir Greylock yatırımı olan Tome, OpenAI’nin GPT-3 teknolojisini “hikaye anlatma” yazılımına hemen entegre etti. Keith Peiris, Tome kullanıcılarının birkaç bin ekipten altı milyona çıktığını söyledi. Tome’un menajeri.


Bay Hoffman, yaklaşımının kısmen “son derece yüksek değerli bilgi akışlarına” erişimi ve kısmen de Microsoft, OpenAI ve diğerleriyle olan ilişkileri tarafından şekillendiğini söyledi. Bunlardan bazıları, Stanford’un Yapay Zeka Merkezi gibi çeşitli hayır kurumları tarafından finanse edilmektedir.

Bazıları da siyasi bağlantılarından kaynaklanıyor. Demokratik kampanyalara ve siyasi eylem komitelerine milyonlarca dolar akıttı. Barack Obama bir arkadaş, dedi.

Şu anda yapay zeka odaklı ilerlemenin bir resmini çizmek için etkisini kullanıyor. Teknoloji uzmanları onun amigoluğu için tezahürat yapıyor. Dünyanın geri kalanı daha şüpheci. Reuters ve Ipsos tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, Amerikalıların yüzde 61’inin yapay zekanın insanlık için bir tehdit oluşturabileceğine inandığını ortaya koydu.

Bay Hoffman, bu korkuları abartılı bularak reddediyor. Yapay zekanın yanlış bilgi yayma eğilimi de dahil olmak üzere daha somut sorunlarının, teknoloji şirketleri sistemlerini güncelleyip yardımcı olmak için kullandıklarında çözüleceğini öne sürüyor.

İleriye bakıldığında, daha fazla yatırım, daha fazla podcast, hükümet yetkilileriyle daha fazla görüşme ve Inflection AI üzerinde daha fazla çalışma olacağını söyledi. Yapay zekanın risklerinin üstesinden gelmenin yolunun dünyayı olumluya yönlendirmek olduğunu vurguladı.


“Ben bir teknoloji iyimseriyim, teknoloji ütopyacısı değilim” dedi.

Cade Metz raporlamaya katkıda bulundu.