Yassıtepe Höyüğü’nde 5 bin yıllık mühür bulundu

M4R14

New member
Yassıtepe Höyüğü’nde 5 bin yıllık mühür bulunduKültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi’nin dayanağıyla Yeşilova ve Yassıtepe höyüklerindeki hafriyat çalışmaları sürüyor. İzmir’in birinci insanlarının yaşadığı yerlerden Yassıtepe Höyüğü’nde son olarak 5 yıllık mühür ile ‘Pyxis‘ ismi verilen 2 bölmeli kutu bulundu.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Hafriyat Lideri Doç. Dr. Zafer Derin, “Bu yıl da neolitik devirden Tunç çağına kadar biroldukça eser çıkardık. Son olarak epeyce az bir eser bulduk. Bu bir mühür. Kentin kurulan birinci ticari alanında ortaya çıkardık. 5 bin yıllık bir mühür. Pişmiş topraktan yapılmış. Boyna asılarak taşınan mühür cinsi. Yaklaşık 3 santimetre çapında. Kıymetli, son derece az. Yalnızca ticari hayatın olduğu alanlarda olabiliyor. Ticaret yollarındaki Troya üzere yahut İç Anadolu’daki kimi yerleşim alanlarında bunları gorebiliyoruz. Yassıtepe’deki bu eser, Troya’dan daha sonra kıyı Ege bölgesinde çıkan ikinci mühür. Bir örneği Troya’da var, ikincisi de burada bulundu. Mühür ticari hayatta, günümüzde olduğu üzere kullanılıyor. Bir hamura ya da kile basarak kullanılıyor. O ticari faaliyeti belgelendirmek üzere kullanılıyor” dedi.

Doç. Dr. Derin, bulunan ikinci yapıtın ise yerleşimin toplumsal yapısını ortaya koyduğunu belirterek, “İkinci yapıtımız yalnızca mezarlarda ve toplumsal yapılarda kullanılıyor. Çiftli bir kap bu. ‘Pyxis’ ismi verilen kap yaklaşık 25 santimetre uzunluğunda. Bayanların mücevher üzere nadide ve kıymetli eşyalarını sakladıkları bir kutu olabilir. Özel bireylerin yalnızca kullanabildiği pişmiş topraktan yapılmış bir kap olarak ortaya çıkıyor” diye konuştu.