Çocuklarda çarpıntı olur mu?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Çarpıntı ne demek?

Çarpıntı kişinin kendi kalp atımlarını süratli, sistemsiz yahut kuvvetli kalp atımları biçiminde hissetmesidir. Çocuğun çarpıntı hissettiği andaki kalp suratı yaşına bakılırsa olması gereken olağan aralıklarda değilse bu şikâyeti manalı kabul edilerek değerlendirilmelidir.

Her çarpıntı bir hastalık işareti midir?

Heyecanlanma, üzülme, öfkelenme ve gerilim anlarında, ateşli durumlarda ve idman sırasında kalp atışlarımızı daha fazla hissedebiliriz. Fizyolojik yahut olağan kabul edilen bu üzere durumlarda çarpıntı hissedilmesinin sebebi ekseriyetle kalbin olağandan daha süratli ve kuvvetli pompalama yapmasıdır.

Hangi çarpıntılar daha kıymetlidir?

Tanım edilen çarpıntılar apansız başlayıp apansız sonlanıyorsa, birlikteinde bulantı hissi, baş dönmesi, göz kararması, göğüs ağrısı, halsizlik ve bayılma şikâyetleri var ise hastada önemli bir ritim bozukluğu olabileceği unutulmamalıdır. Bu hastalarda uykuda, yüzerken, ani/beklenmedik seslerle yahut antrenman yaparken bayılma dikkat caziptir. Ailesinde 35 yaşından evvel ani vefat olan hastalarda da hayatı tehdit edebilen ritim bozukluğu olma ihtimali yüksektir.

Ritim bozukluğu nedir?

Kalpte yapısal bozukluk olsun ya da olmasın kalbin kasılmasını ve gevşemesini düzenleyen elektriksel mesaj sistemindeki tüm bozukluklar ritim bozukluğu olarak isimlendirilmektedir. sıradan sinüs taşikardisinden, hayli önemli ve hayatı tehdit eden ventriküler taşikardiye (karıncıklardan kaynaklanan taşikardi) kadar biroldukca ritim bozukluğu tipi vardır.

Çocuklardaki çarpıntı sebepleri

Üstte bahsi geçen ve hastalık olarak kabul edilmeyen çarpıntının fizyolojik niçinleri haricinde, kafeinli yiyecek ve içecekler (çay, kahve, çikolata, kola, güç içecekleri), sigara, alkol, kokain, birtakım diyet ilaçları, tiroid bezinin olağandan çok çalışması (hipertiroidi), kansızlık, derin nefes alıp verme, kan şekeri düşüklüğü, ilaçlar (tiroid hormonları, astım, hipertansiyon, grip, depresyon, ritim düzenleyici ilaçların bazıları), kalp hastalıkları ve kalp ritim bozuklukları çocuklarda görülen esas çarpıntı niçinleridir.

Çarpıntısı olan çocuklarda yapılması gereken tetkikler

Çarpıntı ile gelen her çocuğa evvela elektrokardiyografi (EKG) çekilerek kalp ritmi incelenmelidir. Bilhassa hasta doktora ya da hastaneye ulaştığında çarpıntı şikâyeti devam ederken çekilecek EKG’nin tanısal bedeli fazladır. Maalesef hastaların birçoklarında EKG çekilene kadar çarpıntı geçtiği için EKG çekilse bile sıklıkla olağan bulunur. EKG çekilmesi mümkün değilse olay anında çocuğun bir dakikalık nabız sayısının belirlenmesi ve kan basıncının ölçülmesi de tanıya yardımcı olabilir.

Ayrıyeten çocuğun şikâyetine göre kimi ileri tetkikler planlanabilir. Bunlar ekokardiyografi (EKO), 24 saatlik Holter ile EKG izlemi, anlık olay kaydediciler, eforlu EKG (egzersiz) testi ve elektrofizyolojik çalışma olarak sayılabilir.

Çarpıntısı olan çocuklar için teklifler ve tedaviler

Bu hastalar çay, kahve, kola, çikolata, sigara, gerilim (gerilim) ve uykusuzluktan kaçınmalıdırlar. Tiroid, astım, grip ve depresyon ilaçları üzere çarpıntı ile münasebeti gösterilmiş ilaçları hekim denetiminde kullanmalıdırlar.

Çarpıntı atağı sırasında çocuk sakinleştirilerek uzandırılmalı, derin nefes alması ve ıkınması sağlanmalıdır. Bu hastaların uzunluğundaki atar damarına tek taraflı masaj yapılması (sadece büyük çocuklarda) yahut yüzünün buzlu-soğuk suyla yıkanması çarpıntıyı sonlandırabilmektedir. Buna karşın çarpıntı şikâyeti devam ediyorsa hasta en yakın sıhhat kuruluşuna gdolayılmeli ve oraya ulaşır ulaşmaz da EKG çekilmelidir.

Bayılmaya niye olan ritim bozukluklarının ani mevtle sonuçlanabileceği unutulmamalıdır. Bu niçinle çarpıntı şikâyeti olan çocuklar Çocuk Kalp Hastalıkları (Pediatrik Kardiyoloji) Uzmanı tarafınca değerlendirilmelidir.

Çarpıntının tipine nazaran bu hastaların bir kısmı ilaç tedavisi verilmeksizin izlenirken, bir kısım hastaya ise tekli yahut fazlacalu ritim düzenleyici ilaç başlamak gerekebilir. Ayrıyeten çocuklarda çarpıntı yapan birtakım ritim bozukluklarının kalp kateterizasyonu ve elektrofizyolojik çalışma sırasında sıcak yahut soğuk yakma metotlarıyla kesin olarak tedavisi de mümkündür.